MELDING   Bestellingen geplaatst tussen 11/04 - 16/04 worden verzonden op 17/04 | Gebruik code 'be-right-back' voor   20% KORTING op Reflecterende & Gepolariseerde zonnebrillen.

* Gratis verzending voor bestellingen boven €50

* 30 dagen retourgarantie

Tech Talk
Posted in

Hoe werkt een zonnebril?

We hebben onlangs een artikel geplaatst over wat de gevaren UV-stralen zijn en wat dit voor de ogen kan betekenen. UV-straling brengen de meest schadelijke bijwerkingen van de zon met zich mee, wat zowel op korte als op lange termijn oculaire degeneratie of aantasting van het hoornvlies tot gevolg kan hebben. Gelukkig bieden alle zonnebrillen tegenwoordig een 99-100% bescherming tegen UVA- en UVB-licht, met golflengten van 400nm.

Dure zonnebrillen, goedkopere zonnebrillen, ze werken allemaal fundamenteel net zo goed. Benieuwd wat de echte reden is achter deze prijsverschillen? Lees onze blog over de 5 misvattingen van goedkopere zonnebrillen.

Wat doen zonnebrillen?

 • Zonnebrillen bieden volledige bescherming tegen schadelijke ultraviolette stralen afkomst van zonlicht.
  • Ultraviolet (UV) licht beschadigt het hoornvlies en het netvlies, welke verschillende soorten korte en langetermijnschade aan de ogen kan veroorzaken.
 • Zonnebrillen bieden bescherming tegen intens licht.
  • Bij teveel licht proberen je ogen dit tegen te gaan door de iris te sluiten. Zodra de iris is gesloten, zal de volgende stap zijn om de ogen dicht te knijpen. Als er nog te veel licht is, kan er schade aan het netvlies optreden. Een goede zonnebril heeft de juiste tint om het licht af te schermen terwijl deze je ogen probeert binnen te dringen.
 • Zonnebrillen kunnen bescherming bieden tegen verblinding
  • Afhankelijk van het type zonnebril dat je draagt, kunnen gepolariseerde lenzen veel schittering van het water, de weg of de sneeuw voorkomen.
 • Zonnebrillen kunnen specifieke lichtfrequenties blokkeren.
  • Bepaalde lichtfrequenties in het kleurenspectrum kunnen het zicht vertroebelen, het contrast versterken of je lichaam stimuleren om te gaan slapen of wakker te blijven. Afhankelijk van het merk, het type lens en het gebruik daarvan, kunnen lenzen worden aangepast en samengevoegd met bepaalde coatings en materialen om deze frequenties te blokkeren of te verbeteren.

Begrijpen hoe licht werkt

Het blokkeren van schadelijke UV-stralen is slechts één van de functies van een zonnebril. Om te begrijpen hoe lenzen werken en waarom ze er zo uitzien, moet er eerst beter begrepen worden hoe licht werkt. De zon produceert licht en een lichtgolf bestaat uit elektromagnetische energie, die wordt gemeten in golflengtes. Deze golflengten variëren van 400 tot 700 nm. Van het zichtbare licht is violet het krachtigst en net boven violet is er ultraviolet (UV) licht, dat gevaarlijk blijkt te zijn voor je huid en ogen.

Hoe blokkeren zonnebrillen schadelijke UVA- en UVB-stralen?

Annie Liao heeft een zeer informatieve infographic gemaakt over hoe een zonnebril in het algemeen werkt. Het concept hierachter is vergelijkbaar met hoe onze producten dezelfde bescherming bieden tegen schadelijke UV-straling, maar afhankelijk van het soort product, zijn mogelijk niet alle lagen, coatings en afwerkingen van toepassing.

Hoe gaan zonnebrillen om met schittering?

De helderheid van licht wordt gemeten in lumen. Hoe groter het lumen, hoe groter de kans op verblinding. Wanneer je naar de zon probeert te kijken zul je de schittering op je af zien komen. Zonnebrillen kunnen dit tot op zekere hoogte aanpakken als er een gepolariseerde filter in de lenzen zit. We hebben eerder al geschreven over polarisatie en welke voor- of nadelen er zijn, dus we zullen het kort en eenvoudig houden voor dit artikel.

Reflectie gebeurt zowel horizontaal als verticaal. Meestal hebben we te maken met horizontaal licht omdat we rechtop zitten of staan. Bijvoorbeeld als we rijden, over het water kijken, of gaan skiën en snowboarden. Zonnebrillen met polariserende lenzen bevatten een speciaal filter die deze horizontale reflecties absorbeert. Met andere woorden, in plaats van extra donker te zijn, verminderen gepolariseerde zonnebrillen horizontaal licht, wat een schittervrij beeld geeft.

TOP

Winkelmandje 0

RECENTLY VIEWED 0

De waardering van www.mariener.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 474 reviews.