* Gratis verzending voor bestellingen boven €50

* 30 dagen retourgarantie

Blog
Posted in

De gevaren van UV-straling voor de ogen.

We hebben al enkele feiten over UV besproken en waarom UV-stralen zo schadelijk zijn voor je ogen. We weten allemaal dat we ernstig kunnen verbranden als we onze huid niet tegen de zon beschermen. Maar hoe zit het met je ogen? In een recent artikel over kinderzonnebrillen zijn we ingegaan op de noodzaak van goede bescherming tegen de zon. Het Nederlands oogfonds adviseert met klem om net als je huid, ook je ogen te beschermen tegen de zon, omdat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat langdurige blootstelling aan UV-straling het risico op cataract en maculadegeneratie vergroot, beiden zijn pas op latere leeftijd zichtbaar.

Wanneer zou je een zonnebril moeten dragen?

In Nederland is de UV-straling lager dan in andere landen zoals bijvoorbeeld rond de evenaar. Zo hebben landen in Zuid-Europa een hogere concentratie UV-straling dan in Nederland. Het Nederlands oogfonds adviseert om in de zomer in ieder geval tussen 12.00 en 15.00 uur een zonnebril te dragen. UV-straling reflecteert op zand, water en sneeuw en de intensiteit neemt toe op grotere hoogten wanneer je aan bergactiviteiten doet zoals klimmen, of wintersport. We raden daarom ook aan om een ​​extra zonnebril in je auto te laten liggen, voor het geval de zon intenser wordt.

Hoe vaak veroorzaakt UV-straling een visuele beperking?

In een recent onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt geschat dat 20% van alle gevallen van cataract wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan UV-straling, die voorkomen kan worden door een goede bescherming tegen de zon. Cataract verschijnt vaak op latere leeftijd. Het beïnvloedt het gezichtsvermogen en er wordt gesteld dat ten minste de helft van de bevolking staar heeft of een staaroperatie heeft ondergaan.

Ik draag nooit een zonnebril, waarom zou ik die nu wel nodig hebben?

We horen vaak de woorden “Ik hou niet van het dragen van een bril”, zei de persoon die met zijn ogen kneep als het zomer is en de zon schijnt stevig door. De effecten van UV-straling op het hoornvlies zijn meestal niet direct zichtbaar, maar dat betekent niet dat UV op de lange termijn geen invloed heeft op de ogen. Het is daarom belangrijk om van jongs af aan goed voor je ogen te zorgen, net zoals het voorkomen van verbranding door de zon! In het geval van sneeuwblindheid, zal het hoornvlies ontstoken raken en zal je binnen enkele uren de effecten van zware verbranding opmerken. Niet goed! En zeer pijnlijk.

TOP

Winkelmandje 0

RECENTLY VIEWED 0

De waardering van www.mariener.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 477 reviews.