* Gratis verzending voor bestellingen boven €50

* 30 dagen retourgarantie

Blog
Posted in

Het vinden van het juiste type skibril voor alle ski- en snowboardactiviteiten

Het vinden van het juiste type skibril is net zo belangrijk als de juiste beschermende kleding dragen voor jouw winteractiviteiten. Door de jaren heen is helmgebruik de standaard geworden en het kiezen van het juiste type bril beschermt je tegen de kou, wind en onvoorziene valpartijen. Zeker bij slecht weer ben je beter af met de juiste sneeuwbril.

Waarom een ​​ski- / snowboardbril over een zonnebril kiezen?

Er zijn tal van goede redenen om een ski​​bril of beter gezegd, ski goggle, over een zonnebril te kiezen. Een ski- of snowboardbril bedekt meer huid en zit beter, dit betekent dat ongefilterd licht geen kans krijgt om je ogen te bereiken. UV-straling op grote hoogte, met veel weerkaatsing door de sneeuw geeft een veel hoger risico.

Zelfs tijdens bewolkte dagen dringen UV-stralen door de zwaarste wolken heen en komen die zonder bescherming in aanraking met je ogen.  Een gewone zonnebril zal een deel hiervan stoppen, maar ze bereiken nog steeds je ogen via de zijkanten. Een goed passende skibril is dan ook dé manier om 100% UV- en windbescherming te bieden.

Het kiezen van het juiste type skibril, de basis.

In theorie zijn alle skibrillen volgens hetzelfde principe gebouwd. Een grote lens bedekt beiden ogen en het schuim rond het frame of de lens verzegelt de verbinding tussen je hoofd en de skibril. Dat is zover de fundamentele basis die hetzelfde is als je begint te zoeken naar een geschikte skibril.

Vroeger werd een skibril gebruikt met slechts één type lens, het frame nam het grootste deel van de perifere zicht op en lenzen waren meestal gemaakt van een gebogen cilindrische vorm. Tegenwoordig zijn er veel soorten frame- en lenscombinaties om uit te kiezen, we zullen ze kort allemaal bespreken:

 • Cilindrisch – Een cilindrische lens reikt van links naar rechts om een breed gezichtsveld te geven zonder teveel dikte en gewicht aan het frame toe te voegen, waardoor een slanke combinatie van frame en lens ontstaat.
 • Sferisch – Een sferische lens heeft ook een uitstulping van boven naar beneden, waarbij het de contouren van de ogen volgt, het beeld is minder vervormd dan bij een cilindrische lens en meer levensecht. Een sferische lens is vaak groot en de monturen moeten groter zijn om deze extra ruimte op te vangen.
 • Torisch – Een torische lens heeft een grote uitstulping van links naar rechts, vergeleken met de boven- en onderkant. Dit geeft een vervormingsvrij, breder gezichtsveld van links naar rechts, maar aangezien de uitstulping van boven naar beneden kleiner is, zal dit het gezichtsveld enigszins beïnvloeden. Frames die zijn uitgerust met torische lenzen zijn vaak vergelijkbaar met cilindrisch uitgeruste frames en ze zien er vaak net zo groot uit als de eerder genoemde sferische (bolvormige) lenzen.

Hoe moet een goede ski- of sneeuwbril passen?

Het is belangrijk om een ​​goed passende skibril te hebben die je de hele dag comfortabel kunt dragen. Zorg ervoor dat de skibril goed op je helm past. Mogelijk werken niet alle combinaties van bril en helm. Het is voor geen enkel merk mogelijk om alle combinaties te testen, maar voor Mariener hebben we gezorgd om een universele toepassing te creeren voor de meest voorkomende vormen van helmen. De potentiële ruimte tussen de bril en voorhoofd is de grootste zorg bij een goed passende bril. Idealiter zou er geen gat moeten zijn, maar een klein gat zal niet al te veel problemen veroorzaken. Alleen voor grotere openingen worden kou, wind en het gebrek aan UV-bescherming een probleem voor het voorhoofd.

Welk type lenscategorie moet ik kiezen?

Al onze lenzen worden gedefinieerd door een lichtdoorlatingsindex (de VLT). Kortom, dit betekent hoeveel licht de lenzen tegenhouden, net als hoe getinte ramen minder licht doorlaten. Verschillende omstandigheden vereisen verschillende tintniveaus voor veilig gebruik in deze situaties.

Hoe meer zon, hoe donkerder de lens moet zijn om de beste bescherming te kunnen bieden en je tegelijkertijd niet te verblinden door de felle zon. De lenstint heeft niets te maken met het niveau van UV-bescherming, omdat dit altijd van de hoogste niveau zal zijn, volledige 100% UV-bescherming, ongeacht de duisternis. Het verschil zit hem er in dat sommige lenzen gewoonweg niet geschikt zijn voor zwaar bewolkte omstandigheden.

 • 1. Categorie 0 en 1 hebben een neutrale, lichtgele of oranje kleur. Deze bieden bescherming tegen kou, wind en sneeuw en zorgen voor een contrastrijker beeld. Deze lenzen zijn ideaal voor slecht zicht tijdens sneeuwval, mist en laaghangende wolken.
 • 2. Bij (lichte) bewolking, wisselend bewolkt weer en afdalingen in het bos en aan de schaduwzijde van de berg biedt een categorie 2 lens uitkomst.
 • 3. Voor zonnige wintersportomstandigheden is een skibril van categorie 3 ideaal.
 • 4. Voor extreem zonnige omstandigheden, hoog in de bergen, zoals wintersport op een gletsjer of expedities, worden categorie 4 lenzen aanbevolen.

Hoe is het mogelijk dat mijn skibril niet beslaat?

We hebben eerder een artikel geschreven over het beslaan van lenzen en wat daar tegen te doen is. Door de grote temperatuurverschillen tussen de binnen- en buitenkant van de sneeuwbril kan het zicht door condens worden belemmerd. De warme, vochtige lucht die vanaf je hoofd, je ademhaling en je huid komt, slaat op de koude lens en dan zal deze condenseren en je zicht belemmeren. Over het algemeen hebben alle skibrillen een techniek aan boord die het beslaan van lenzen tegengaat.

 • Er wordt gebruik gemaakt van een speciale anticondenscoating die op de lenzen zijn aangebracht.
 • Een dubbele lens, geplakt op de buitenste lens, zorgt voor een extra luchtlaag waardoor het temperatuurverschil wordt overbrugd en condensatie minder snel optreedt.
 • Een open structuur van het zachte schuim die tegen je gezicht wordt gedrukt zorgt voor extra ventilatie.
 • Luchtgaten in het frame of lenzen zorgen voor extra ventilatie.

Bij Mariener willen we de kans op beslaan zo laag mogelijk houden. Daarom kiezen we waar mogelijk, voor coatings, extra ventilatie en dubbele lenzen. Onze skibrillen hebben rondom 360° frameventilatie en afhankelijk van het specifieke model, ook lensventilatie en/of een extra beschermende hydrofobe coating houdt de lens vrij van condensatie of sneeuw.

Zijn er voordelen aan het gebruik van een gepolariseerde skibril?

Gepolariseerde lenzen doen wonderen voor het zicht van zonnebrillen. Maar hoe zit het met gepolariseerde lenzen voor skibrillen? Ze voorkomen verblinding door sneeuw en water. Sommige opticiens raden af ​​om gepolariseerde lenzen te dragen tijdens het skiën, omdat de ijzige plekken op hellingen misschien minder zichtbaar zijn terwijl je die wilt vermijden. Behalve dat gepolariseerde lenzen duur zijn om te maken, moet je je misschien afvragen of je ze echt wel nodig hebt op de piste?  Onze mening is dat de lenzen die wij aanbieden een goede mix tussen contrast, zonbescherming en helderheid bieden in iedere weersomstandigheden.

Zelfaanpassende, fotochromatische lenzen.

Het weer is vaak een lastig in te schatten wanneer je op de piste bent, wisselend en vaak onvoorspelbaar weer kunnen roet in het eten gooien. Je hebt optimaal zicht nodig voor zowel zonnige als sombere dagen. Een optie is om een ​​skibril mee te nemen met afneembare lenzen. Onze nieuwste skibrillen hebben een mechanisme waardoor je eenvoudig de lens kunt verwisselen.

Ze komen in een grote verscheidenheid aan mechanismen, zoals scharnieren, magneten en pinnen om de lens op zijn plaats te houden. Voor degenen die hun lenzen niet willen wisselen, is er ook een skibril met fotochromatische lenzen. Deze passen zich automatisch aan de hoeveelheid licht aan. Net als gepolariseerde lenzen zijn deze vaak erg duur en kan de overgangssnelheid tussen tinten variëren als het weer te veel varieert.

TOP

Winkelmandje 0

RECENTLY VIEWED 0

De waardering van www.mariener.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 477 reviews.