Ooit uit je auto gestapt en was je bril meteen beslagen? Of wanneer je een winkel binnenloopt en jouw glazen beslaan tot het punt waarop je niets meer kunt zien? Gemakkelijk het meest frustrerende aan het dragen van een bril. Gelukkig voor iedereen die een Mariener zonnebril draagt, komen deze situaties zelden voor. We zullen je vertellen waarom.
Wanneer beslaan mijn glazen?
Beslagen glazen komen geregeld voor en meestal wanneer je deelneemt aan activiteiten zoals:
- Als je aan het trainen bent en zwaar ademt.
- Wanneer je warme dranken aan drinkt of eet.
- Een winkel binnenstappen als het buiten koud is.
- Bij het koken.
Waarom beslaan mijn glazen?
Glazen beslaan in vochtige omstandigheden, als de lucht warm en vochtig is, kan jouw bril gemakkelijk beslaan. De lucht komt in contact met het koude oppervlak van de lens, zodat het water dat verdampt in de lucht condenseert als druppels op het oppervlakte van je glazen. Dit gebeurt meestal wanneer je glazen draagt van glas.
Onze polycarbonaat lenzen hebben de neiging niet te beslaan omdat het materiaal er langer over doet om de kou vast te houden, glas daarentegen koelt veel sneller af waardoor je veel sneller condensatie krijgt.Â
/Goed om te weten, onze skibrillen beslaan helemaal niet dankzij hun dubbele lens. Die zorgt er voor dat er altijd een beschermlaagje van lucht tussen de koude buiten en warme binnenkant blijft.
Tips om het beslaan van jouw bril te verminderen
- Zorg ervoor dat je niet met jouw handen de lenzen afveegt, dit veroorzaakt strepen die je a: minder zicht geven, en b: de vervuiling houdt condensatie makkelijker vast.
- Geef de glazen voldoende tijd en lucht om op een natuurlijke manier de condens te laten verwijderen.
- Voordat je de bril opzet is het aan te raden om af te koelen, hoe minder je zweet, hoe minder snel je condensatie krijgt.
- Draag tijdens het sporten een hoofdband, op deze manier kan het zweet worden opgevangen en wordt de kans op beslaan vermindert.
- Wat je ook doet. Gebruik geen chemicaliën om het beslaan van de glazen te verminderen! Dit kan het materiaal aantasten en het zicht drastisch verminderen en uiteindelijk het materiaal van de lenzen beschadigen.